Re: [Amel Yacht Owners] Glitchy starting Yanmar 100HP


eric freedman
 

Check the starter solenoid for the ground connect—the gold thing on the forward port  side of the engine.

Depress the black button on the top.

If that does not work try starting the engine while someone shorts out the starter solenoid on the starter motor.

That should start the engine.

 

There is also a black relay that connects to the starter switch near the gold solenoid that might be bad.

\Fair Winds,

Eric

 

 

 

From: amelyachtowners@... [mailto:amelyachtowners@...]
Sent: Tuesday, December 29, 2015 5:52 AM
To: amelyachtowners@...
Subject: [Amel Yacht Owners] Glitchy starting Yanmar 100HP

 

 

Hello,

 

Our Yanmar is no longer starting at the first ignition attempt.  The problem began a few weeks ago, very intermittently, very light (it would start at the second attempt).

 

It now takes 3, 4, up to 10 attempts for it to start, when cold.  

 

When the engine is warm, it has so far always started at the 1st attempt.

 

You can hear the starting engine do a very tiny fraction of a turn, and then stop.  Voltage drops to zero on the voltage indicator at every unsuccessful start attempt.

 

This weekend, we installed a brand new Varta battery, as a precautionary measure (the old battery was 4.5 years old).  No impact on the situation, which remains the same, or worsening.

 

Cheerio,

 

s/v Peregrinus

SM2K #350 (2002)

docked at Benalmádena (between Marbella and Málaga)

 

 

Join main@AmelYachtOwners.groups.io to automatically receive all group messages.