Date   

Re: [Amel Yacht Owners] Chesapeake Bay Boat Yard Needed

Germain Jean-Pierre <jgermain@...>
 

As an added comment, this includes REJEX… Teflon based.

I had a collector car and used Rejex (same company as Corrosion X) and after use, I never won “concourse” until I spent days polishing and building wax from another company.

:-)

Jean-Pierre
SY Eleuthera, SM 007


On 28 Aug 2015, at 18:40, 'Bill & Judy Rouse' yahoogroups@... [amelyachtowners] <amelyachtowners@...> wrote:

 

Polish everything... the hull, the deck (all smooth gelcoat) and stainless as well. Find someone who specializes in polishing.

You will be happy...oh, and don't let them use Teflon polish...the issue is that you can't really polish (xompound) fiberglass gelcoat or paint after Teflon has been applied.

Hi to Cindy!

Bill Rouse
BeBe Amel 53 #387
Sent from my tablet
+39 333 121 8115 Italy Mobile
+1832-380-4970 USA Voice Mail

On Aug 28, 2015 5:12 PM, "'Mark Erdos' mcerdos@... [amelyachtowners]" <amelyachtowners@...> wrote:
 

Hi all,

 

Besides Deltaville Boatyard, does anyone have a recommendation for a boat yard on the Chesapeake (any location south of Annapolis is preferable).

 

We are needing bottom paint and the routine Amel maintenance. I would also like to oversee or do the Amel maintenance myself and wax the hull.

 

Thanks!

 

 

 

With best regards,

 

Mark

 

Super Maramu 2000

Hull #275

www.creampuff.us

Currently cruising:  Chesapeake Bay - Solomon






Re: [Amel Yacht Owners] Chesapeake Bay Boat Yard Needed

Bill & Judy Rouse <yahoogroups@...>
 

Polish everything... the hull, the deck (all smooth gelcoat) and stainless as well. Find someone who specializes in polishing.

You will be happy...oh, and don't let them use Teflon polish...the issue is that you can't really polish (xompound) fiberglass gelcoat or paint after Teflon has been applied.

Hi to Cindy!

Bill Rouse
BeBe Amel 53 #387
Sent from my tablet
+39 333 121 8115 Italy Mobile
+1832-380-4970 USA Voice Mail

On Aug 28, 2015 5:12 PM, "'Mark Erdos' mcerdos@... [amelyachtowners]" <amelyachtowners@...> wrote:
 

Hi all,

 

Besides Deltaville Boatyard, does anyone have a recommendation for a boat yard on the Chesapeake (any location south of Annapolis is preferable).

 

We are needing bottom paint and the routine Amel maintenance. I would also like to oversee or do the Amel maintenance myself and wax the hull.

 

Thanks!

 

 

 

With best regards,

 

Mark

 

Super Maramu 2000

Hull #275

www.creampuff.us

Currently cruising:  Chesapeake Bay - Solomon


Re: [Amel Yacht Owners] Re: Lofrans Tigre Windlass intermittently unresponsive to helm or unit switches.

Bill & Judy Rouse <yahoogroups@...>
 

Giani,

Maybe you have a different windlass than BeBe 387.

I have a Lofranz Tigres 1200 watt windlass. The parts list the motor as
00418b Electric motor 1200W 24V. There is not a separate parts listing for
brushes.

Let me know if you need anything else.

Bill Rouse
BeBe Amel 53 #387
Sent from my tablet
+39 333 121 8115 Italy Mobile
+1832-380-4970 USA Voice Mail
On Aug 28, 2015 4:13 PM, "Giovanni Testa gtesta23@tin.it [amelyachtowners]"
<amelyachtowners@yahoogroups.com> wrote:



Ciao Bill,
I wish to check/replace my Lofran 1500 w 24 v brushes.
Unfortunately I'm not on board (Thailand) and the local Lofran dealer
(Italy) asks me photo and sizes ?!
Do you know please the engine name producer or the brushes specs.
many thanks
buon vento
Giovanni TESTA
sv EUTIKIA SM2K_428


Il 28/08/2015 13.00, Patrick Mcaneny sailw32@aol.com [amelyachtowners] ha
scritto:



I have a slightly different problem, when I push the down button the
windlass makes a clicking sound but the gypsy does not rotate and leave out
chain. If there is weight on the chain , like the anchor dangling over the
bow then the gypsy rotates leaving out chain. Has anyone experienced this
and know what causes it.
Thanks , Pat SM #123


-----Original Message-----
From: seafeverofcuan@yahoo.com [amelyachtowners]
<amelyachtowners@yahoogroups.com> <amelyachtowners@yahoogroups.com>
To: amelyachtowners <amelyachtowners@yahoogroups.com>
<amelyachtowners@yahoogroups.com>
Sent: Thu, Aug 27, 2015 8:28 am
Subject: [Amel Yacht Owners] Re: Lofrans Tigre Windlass intermittently
unresponsive to helm or unit switches.


Drew,
I have had exactly that problem, the culprit appeared to be
carbon dust from the motor brushes (there are four) which either stopped
the windlass from working, or alternatively caused the chain to run away.
Once I cleaned it up and also checked and cleaned the conniptions as Bill
describes it all ran normally .

Trevor Lusty
Seafever of Cuan
SM 425 Redline
Mexico




[Non-text portions of this message have been removed]


Chesapeake Bay Boat Yard Needed

Mark Erdos
 

Hi all,

 

Besides Deltaville Boatyard, does anyone have a recommendation for a boat yard on the Chesapeake (any location south of Annapolis is preferable).

 

We are needing bottom paint and the routine Amel maintenance. I would also like to oversee or do the Amel maintenance myself and wax the hull.

 

Thanks!

 

 

 

With best regards,

 

Mark

 

Super Maramu 2000

Hull #275

www.creampuff.us

Currently cruising:  Chesapeake Bay - Solomon


Re: [Amel Yacht Owners] Re: Lofrans Tigre Windlass intermittently unresponsive to helm or unit switches.

Bill & Judy Rouse <yahoogroups@...>
 

Pat, yes it is normal for the ratchet to release in the down position if the chain gets blocked or jammed. Operate the windlass with the hand lever, pumping back and forth and the ratchet operation will be apparent. And I believe this will happen with new chain almost all of the time until ALL OF IT has run through the windlass 10 - 20 times.

Trevor, you are describing the manual release and clutch on the Lofranz. By loosening the three prong nut you can let the anchor and chain free-fall. The only problem is that your chain counter will not count, but other than that it is fine. There is a cone clutch (metal-to-metal that tightens when the three prong nut is tightened. The cone faces should be greased once a year so that in the event something bad happens your windlass will not get pulled loose from its mount on the deck...and the three prong nut should not be over-tightened. If this cone does not slip and/or the three prong is over-tightened, you will ruin the keyway in the gypsy assembly which will cost you a minimum of 300 euros. I know a lot of people find it hard to believe that the cone should be greased. If you have any doubts, read the owners manual.

I hope this helps,

Bill
BeBe 387

On Fri, Aug 28, 2015 at 4:39 PM, seafeverofcuan@... [amelyachtowners] <amelyachtowners@...> wrote:
 

Bill,

      Would you include checking  and tightening the three eared nut on the the Lofrans as another possible cause go the chain not raising or lowering?

Best regards,

Trevor



Re: [Amel Yacht Owners] Re: Lofrans Tigre Windlass intermittently unresponsive to helm or unit switches.

seafeverofcuan@...
 

Bill,
      Would you include checking  and tightening the three eared nut on the the Lofrans as another possible cause go the chain not raising or lowering?

Best regards,

Trevor


Re: [Amel Yacht Owners] Re: Lofrans Tigre Windlass intermittently unresponsive to helm or unit switches.

Patrick McAneny
 

Bill, I do have new chain and the chain falls over on itself while heeled over ,and a few times I have had to open the locker to free it. So it is normal that in the down operation the windlass is not expected to have much pulling power ? Thanks Pat
 
 

-----Original Message-----
From: 'Bill & Judy Rouse' yahoogroups@... [amelyachtowners]
To: amelyachtowners
Sent: Fri, Aug 28, 2015 10:03 am
Subject: Re: [Amel Yacht Owners] Re: Lofrans Tigre Windlass intermittently unresponsive to helm or unit switches.

 
Pat,

Yes, and Yes, I know the cause.

First of all, the clicking sound is the built-in ratchet on your windlass that allows the Lofranz handle on the winch to manually raise the anchor. Without the ratchet you could not pump the handle back and forth and raise the chain. If you have never tried this, do it now.

Your issue is normally caused when you buy new chain, or the chain is not laying correctly when it is retrieved. The new zinc on the NEW chain links sometimes causes a binding of the links resulting in jamming either at the chain hawse opening, or on the gypsy. The solution is carefully pull on the chain as another crew member operates the down button on the gypsy. After you run all of the NEW chain through the gypsy about 10 - 20 times, the jamming will go away.

Other causes of jamming can be rusted chain, or something causing the chain pile to fall on itself weighing down the chain. If your chain is not NEW, look inside the watertight chain port as someone else operates the windlass...I suspect you will see what is going on.

Which of the above do you think you have?

Bill
BeBe 387

On Fri, Aug 28, 2015 at 3:00 PM, Patrick Mcaneny sailw32@... [amelyachtowners] <amelyachtowners@...> wrote:
 
I have a slightly different problem, when I push the down button the windlass makes a clicking sound but the gypsy does not rotate and leave out chain. If there is weight on the chain , like the anchor dangling over the bow then the gypsy rotates leaving out chain. Has anyone experienced this and know what causes it.
 Thanks , Pat SM #123
 
 
-----Original Message-----
From: seafeverofcuan@... [amelyachtowners] <amelyachtowners@...>
To: amelyachtowners <amelyachtowners@...>
Sent: Thu, Aug 27, 2015 8:28 am
Subject: [Amel Yacht Owners] Re: Lofrans Tigre Windlass intermittently unresponsive to helm or unit switches.

 
Drew,
         I have had exactly that problem, the culprit appeared to be carbon dust from the motor brushes (there are four) which either stopped the windlass from working, or alternatively caused the chain to run away.
Once I cleaned it up and also checked and cleaned the conniptions as Bill describes  it all ran normally .

Trevor Lusty
Seafever of Cuan
SM 425 Redline
Mexico


Re: [Amel Yacht Owners] Re: Lofrans Tigre Windlass intermittently unresponsive to helm or unit switches.

Giovanni TESTA
 

Ciao Bill,
I wish to check/replace my Lofran 1500 w 24 v brushes.
Unfortunately I'm not on board (Thailand) and the local Lofran dealer (Italy) asks me photo and sizes ?!
Do you know please the engine name producer or the brushes specs.
many thanks
buon vento
Giovanni TESTA
sv EUTIKIA SM2K_428


Il 28/08/2015 13.00, Patrick Mcaneny sailw32@... [amelyachtowners] ha scritto:
 

I have a slightly different problem, when I push the down button the windlass makes a clicking sound but the gypsy does not rotate and leave out chain. If there is weight on the chain , like the anchor dangling over the bow then the gypsy rotates leaving out chain. Has anyone experienced this and know what causes it.
 Thanks , Pat SM #123
 
 
-----Original Message-----
From: seafeverofcuan@... [amelyachtowners]
To: amelyachtowners
Sent: Thu, Aug 27, 2015 8:28 am
Subject: [Amel Yacht Owners] Re: Lofrans Tigre Windlass intermittently unresponsive to helm or unit switches.

 
Drew,
         I have had exactly that problem, the culprit appeared to be carbon dust from the motor brushes (there are four) which either stopped the windlass from working, or alternatively caused the chain to run away.
Once I cleaned it up and also checked and cleaned the conniptions as Bill describes  it all ran normally .

Trevor Lusty
Seafever of Cuan
SM 425 Redline
Mexico


Re: [Amel Yacht Owners] Re: Lofrans Tigre Windlass intermittently unresponsive to helm or unit switches.

Bill & Judy Rouse <yahoogroups@...>
 

Pat,

Yes, and Yes, I know the cause.

First of all, the clicking sound is the built-in ratchet on your windlass that allows the Lofranz handle on the winch to manually raise the anchor. Without the ratchet you could not pump the handle back and forth and raise the chain. If you have never tried this, do it now.

Your issue is normally caused when you buy new chain, or the chain is not laying correctly when it is retrieved. The new zinc on the NEW chain links sometimes causes a binding of the links resulting in jamming either at the chain hawse opening, or on the gypsy. The solution is carefully pull on the chain as another crew member operates the down button on the gypsy. After you run all of the NEW chain through the gypsy about 10 - 20 times, the jamming will go away.

Other causes of jamming can be rusted chain, or something causing the chain pile to fall on itself weighing down the chain. If your chain is not NEW, look inside the watertight chain port as someone else operates the windlass...I suspect you will see what is going on.

Which of the above do you think you have?

Bill
BeBe 387

On Fri, Aug 28, 2015 at 3:00 PM, Patrick Mcaneny sailw32@... [amelyachtowners] <amelyachtowners@...> wrote:
 

I have a slightly different problem, when I push the down button the windlass makes a clicking sound but the gypsy does not rotate and leave out chain. If there is weight on the chain , like the anchor dangling over the bow then the gypsy rotates leaving out chain. Has anyone experienced this and know what causes it.
 Thanks , Pat SM #123
 
 
-----Original Message-----
From: seafeverofcuan@... [amelyachtowners] <amelyachtowners@...>
To: amelyachtowners <amelyachtowners@...>
Sent: Thu, Aug 27, 2015 8:28 am
Subject: [Amel Yacht Owners] Re: Lofrans Tigre Windlass intermittently unresponsive to helm or unit switches.

 
Drew,
         I have had exactly that problem, the culprit appeared to be carbon dust from the motor brushes (there are four) which either stopped the windlass from working, or alternatively caused the chain to run away.
Once I cleaned it up and also checked and cleaned the conniptions as Bill describes  it all ran normally .

Trevor Lusty
Seafever of Cuan
SM 425 Redline
Mexico



Re: [Amel Yacht Owners] Re: Lofrans Tigre Windlass intermittently unresponsive to helm or unit switches.

Patrick McAneny
 

I have a slightly different problem, when I push the down button the windlass makes a clicking sound but the gypsy does not rotate and leave out chain. If there is weight on the chain , like the anchor dangling over the bow then the gypsy rotates leaving out chain. Has anyone experienced this and know what causes it.
 Thanks , Pat SM #123
 
 

-----Original Message-----
From: seafeverofcuan@... [amelyachtowners]
To: amelyachtowners
Sent: Thu, Aug 27, 2015 8:28 am
Subject: [Amel Yacht Owners] Re: Lofrans Tigre Windlass intermittently unresponsive to helm or unit switches.

 
Drew,
         I have had exactly that problem, the culprit appeared to be carbon dust from the motor brushes (there are four) which either stopped the windlass from working, or alternatively caused the chain to run away.
Once I cleaned it up and also checked and cleaned the conniptions as Bill describes  it all ran normally .

Trevor Lusty
Seafever of Cuan
SM 425 Redline
Mexico


Re: Lofrans Tigre Windlass intermittently unresponsive to helm or unit switches.

seafeverofcuan@...
 

Drew,
         I have had exactly that problem, the culprit appeared to be carbon dust from the motor brushes (there are four) which either stopped the windlass from working, or alternativelycaused the chain to run away.
Once I cleaned it up and also checked and cleaned the conniptions as Bill describes  it all ran normally .

Trevor Lusty
Seafever of Cuan
SM 425 Redline
Mexico


Re: [Amel Yacht Owners] Furuno VHF FM2721

Bill & Judy Rouse <yahoogroups@...>
 

Drew,

I had a Thrane and Thrane Sailor VHF that I continually had to replace the handset wire for $125 Euro each. I complained to the USA VP Sales with Thrane and Thrane who replaced it with a Sailor 6216 VHF DSC. 

I mounted it on a block of wood 4"X4"X9" just inside the passage way on the Starboard side. The block of wood fits inside that shelf. I had to buy some antenna wire barrel connectors and a 3 meter piece of antenna wire. The rest was fairly straightforward. I mounted a small external speaker to the left of the wind and speed instruments by attached the bracket to the underside of the piece of wood that shades the instruments.

This VHF is very good and very clear, but I do not have first hand comparison knowledge of the 6216 with any other VHF.

Bill
BeBe 387

On Thu, Aug 27, 2015 at 12:34 AM, 'Gaffney, Drew' drew.gaffney@... [amelyachtowners] <amelyachtowners@...> wrote:
 

Our original VHF stopped working. After turning on, it says:
Now Init EROM
Erase 0700
ID Data Write
Completed
Power Off.

Furuno USA says it's a foreign product and they know nothing about it. Furuno UK thought it might need the EPROM re-flashed, but didn't do it any longer.
Has any seen this message or know what it means?
What have members used to replace this unit? A "black-box and a remote handset would be nice if available.
Thanks,
Drew
SM390, Lying Rebel Marina, Norfolk VA



Re: [Amel Yacht Owners] Lofrans Tigre Windlass intermittently unresponsive to helm or unit switches.

Bill & Judy Rouse <yahoogroups@...>
 

Drew,

It is surely the anchor control box which is mounted on the reverse side of where the breaker and switch for the bow thruster and windlass is...which is inside the most forward cabinet on the port side.

There is a convenient Amel Thumb Nut which removes the board for access and long enough pigtails to easily work on this. Inside the control box are two solenoids one for up and the other down. The contacts are likely burnt from use and you need to replace the entire box. Try to find a Lofrans control box because it will mount much easier to mount...you will see why.

An emergency repair can sometimes be done by cleaning the solenoid contacts, but this is not recommended as those contacts might stick and you will have a run-away anchor.

Best,

Bill 387

On Thu, Aug 27, 2015 at 1:00 AM, 'Gaffney, Drew' drew.gaffney@... [amelyachtowners] <amelyachtowners@...> wrote:
 

Our windlass begun failing to respond to either the helm panel joystick or the buttons on the windlass itself. I've changed windlass buttons several times, but in those cases, one button failed, but the other worked and the helm-station control was not affected.
Power is getting to the control box, but it appears that nothing is coming out. I assume that this box is the 'common final pathway for activation with either set of switches.
Has anyone had a similar problem with neither pair of switches working? Has anyone replaced the control box?
What were it's failure symptoms?
Where was the replacement purchased. I will check Imtra tomorrow.
I've not found this topic on the UserGroup web site, but searching isn't always fruitful. Feel free to refer me to previous messages.
Thank you.
Drew
SY Revelation SM390
Lying Rebel Marina, Norfolk VA



Re: [Amel Yacht Owners] Fridge in the galley, SM

Ann-Sofie Svanberg <kanalmamman@...>
 

Thanks Jean-Pierre

/Ann-Sofie

Skickat från min iPad

27 aug 2015 kl. 06:17 skrev Germain Jean-Pierre jgermain@... [amelyachtowners] <amelyachtowners@...>:

 

Hello Ann-Sofie,


We just installed a new keel cooled refrigerator with drawers.  After a month of use, we are very pleased with it.  It draws little “juice” and cools very well even in water temps above 29C and has much more efficient use of its volume.  It fits into the space with few modifications.

However, like anything, there are compromises… being keel cooled means another through hull fitting and the remote compressor impinges on the adjoining cabinet.

Ours is the Frigoboat 135 liter version.  I would think Mr Henri would have considered such a compromise…

Cheers,

Jean-Pierre Germain,
SY Eleuthera, SM007



On 26 Aug 2015, at 20:13, kanalmamman@... [amelyachtowners] <amelyachtowners@...> wrote:

 

Someone posted a while ago that they had installed a fridge with drawers in the galley.

I can't find the post now, and we are in the progress to change our originsl one from 1998.

And are really interested in that solution.


Regards

Ann-Sofie

S/Y Lady Annila

SM #232, 1998





Re: [Amel Yacht Owners] Fridge in the galley, SM

Germain Jean-Pierre <jgermain@...>
 

Hello Ann-Sofie,

We just installed a new keel cooled refrigerator with drawers.  After a month of use, we are very pleased with it.  It draws little “juice” and cools very well even in water temps above 29C and has much more efficient use of its volume.  It fits into the space with few modifications.

However, like anything, there are compromises… being keel cooled means another through hull fitting and the remote compressor impinges on the adjoining cabinet.

Ours is the Frigoboat 135 liter version.  I would think Mr Henri would have considered such a compromise…

Cheers,

Jean-Pierre Germain,
SY Eleuthera, SM007



On 26 Aug 2015, at 20:13, kanalmamman@... [amelyachtowners] <amelyachtowners@...> wrote:

 

Someone posted a while ago that they had installed a fridge with drawers in the galley.

I can't find the post now, and we are in the progress to change our originsl one from 1998.

And are really interested in that solution.


Regards

Ann-Sofie

S/Y Lady Annila

SM #232, 1998





Re: [Amel Yacht Owners] Furuno VHF FM2721

Germain Jean-Pierre <jgermain@...>
 

Hi Drew,

I went or The Standard Horizon 2200.  DSC with incorporated AIS and the ability to buy an optional remote for the cockpit.

2 features I like are the PA function which allows verbal comms with deck crew and the FOG horn which emits a selectable signal based on the conditions of the moment.

GL with your installation.


Jean-Pierre Germain,
SY Eleuthera, SM 007



On 27 Aug 2015, at 05:59, Kent Robertson karkauai@... [amelyachtowners] <amelyachtowners@...> wrote:

 

Hi Drew,
I replaced mine 7 years ago with the iCOM IC-M604 marine VHF and added a remote mic at the helm.  I mounted it sideways where the old VHF was mounted.  It's one of the earlier digital calling ones, but I haven't found a need for that feature.  I have heard the SCREECH it puts out a couple times when someone puts out an emergency TX...it's enough to wake the dead, and it gives you their GPS coordinates.  If I ever wanted to get another boat's attention, there's no way they could ignore that alarm.
The radio's been flawless.

Kent
SM243
Kristy


On Aug 26, 2015, at 6:34 PM, 'Gaffney, Drew' drew.gaffney@... [amelyachtowners] <amelyachtowners@...> wrote:

 

Our original VHF stopped working. After turning on, it says:
Now Init EROM
Erase 0700
ID Data Write
Completed
Power Off.

Furuno USA says it's a foreign product and they know nothing about it. Furuno UK thought it might need the EPROM re-flashed, but didn't do it any longer.
Has any seen this message or know what it means?
What have members used to replace this unit? A "black-box and a remote handset would be nice if available.
Thanks,
Drew
SM390, Lying Rebel Marina, Norfolk VA





Re: [Amel Yacht Owners] Furuno VHF FM2721

karkauai
 

Hi Drew,
I replaced mine 7 years ago with the iCOM IC-M604 marine VHF and added a remote mic at the helm.  I mounted it sideways where the old VHF was mounted.  It's one of the earlier digital calling ones, but I haven't found a need for that feature.  I have heard the SCREECH it puts out a couple times when someone puts out an emergency TX...it's enough to wake the dead, and it gives you their GPS coordinates.  If I ever wanted to get another boat's attention, there's no way they could ignore that alarm.
The radio's been flawless.

Kent
SM243
Kristy


On Aug 26, 2015, at 6:34 PM, 'Gaffney, Drew' drew.gaffney@... [amelyachtowners] <amelyachtowners@...> wrote:

 

Our original VHF stopped working. After turning on, it says:
Now Init EROM
Erase 0700
ID Data Write
Completed
Power Off.

Furuno USA says it's a foreign product and they know nothing about it. Furuno UK thought it might need the EPROM re-flashed, but didn't do it any longer.
Has any seen this message or know what it means?
What have members used to replace this unit? A "black-box and a remote handset would be nice if available.
Thanks,
Drew
SM390, Lying Rebel Marina, Norfolk VA


Lofrans Tigre Windlass intermittently unresponsive to helm or unit switches.

Gaffney, Drew <drew.gaffney@...>
 

Our windlass begun failing to respond to either the helm panel joystick or the buttons on the windlass itself. I've changed windlass buttons several times, but in those cases, one button failed, but the other worked and the helm-station control was not affected.
Power is getting to the control box, but it appears that nothing is coming out. I assume that this box is the 'common final pathway for activation with either set of switches.
Has anyone had a similar problem with neither pair of switches working? Has anyone replaced the control box?
What were it's failure symptoms?
Where was the replacement purchased. I will check Imtra tomorrow.
I've not found this topic on the UserGroup web site, but searching isn't always fruitful. Feel free to refer me to previous messages.
Thank you.
Drew
SY Revelation SM390
Lying Rebel Marina, Norfolk VA


Moving to an EU country with a boat

Gaffney, Drew <drew.gaffney@...>
 

Has anyone moved to the EU as either a temporary or permanent resident and taken their boat with them? The EU rules seem to allow this, without paying VAT, if the boat is "non-commercial" and brought to the EU in the first year of residency, but there seem to be different interpretations in different EU countries despite a single set of rules.
Any information would be greatly appreciated.
Thanks,
Drew
SY Revelation, SM390
Lying Rebel Marina, Norfolk VA


Furuno VHF FM2721

Gaffney, Drew <drew.gaffney@...>
 

Our original VHF stopped working. After turning on, it says:
Now Init EROM
Erase 0700
ID Data Write
Completed
Power Off.

Furuno USA says it's a foreign product and they know nothing about it. Furuno UK thought it might need the EPROM re-flashed, but didn't do it any longer.
Has any seen this message or know what it means?
What have members used to replace this unit? A "black-box and a remote handset would be nice if available.
Thanks,
Drew
SM390, Lying Rebel Marina, Norfolk VA