Date   
B&G paddlewheel sensor

Herbert Lackner
 

hi all, we changed all the electronics on KALI MERA from B&G to Raymarine. Some months before I renewed the B&G paddlewheel speed sensor, would sell it if someone needs it, is almost new. Just found it when I sorted my tools.
B&G item 202 00 100.    just send me a mail to herbert-at-lackner.at

herbert
KALI MERA, SN120, Mazatlan Mexico
www.kali-mera.net

Re: When to use Running Back Stays and Onan Control Board PCB

Paul Brown
 

Thanks Scott, does this mean the running back stay is used up or down wind when the stay stay is used? I’m new to a ketch and have a lot to learn- regards Paul 


On 13 Aug 2019, at 8:54 pm, Scott SV Tengah <sv.tengah@...> wrote:

I agree that you should ideally use the running backstay anytime you are using the staysail. I will say we do use the preventers anytime we go greater than 100deg apparent. It doesn't take long and the downside is too big.

That said, we don't do everything perfectly aboard Tengah all the time. Regarding the running backstay, if you ever see the baby forestay getting loose from the staysail pulling the mast forward, you definitely want to use the running backstay at that point. 
--
Scott 
2007 A54 #69
SV Tengah
http://www.svtengah.com

Re: When to use Running Back Stays and Onan Control Board PCB

Scott SV Tengah
 

I agree that you should ideally use the running backstay anytime you are using the staysail. I will say we do use the preventers anytime we go greater than 100deg apparent. It doesn't take long and the downside is too big.

That said, we don't do everything perfectly aboard Tengah all the time. Regarding the running backstay, if you ever see the baby forestay getting loose from the staysail pulling the mast forward, you definitely want to use the running backstay at that point. 
--
Scott 
2007 A54 #69
SV Tengah
http://www.svtengah.com

Re: Amel is going lithium

Paul Brown
 

Sounds very effective, could I ask the total cost?
Regards Paul 


On 13 Aug 2019, at 8:06 pm, Joerg Esdorn via Groups.Io <jhe1313@...> wrote:

I don’t know off the top of my head but there is an output curve on their website which is pretty good.  The big benefit is that it’s running all the time when you’re in 7 knots apparent or more.  So I get 50 Ah per day or more quite often.  It’s great when you are sailing on a reach or upwind.   Not so great downwind in Italy in August.  

Re: Amel is going lithium

Joerg Esdorn
 

I don’t know off the top of my head but there is an output curve on their website which is pretty good.  The big benefit is that it’s running all the time when you’re in 7 knots apparent or more.  So I get 50 Ah per day or more quite often.  It’s great when you are sailing on a reach or upwind.   Not so great downwind in Italy in August.  

Re: Amel is going lithium

 

Everyone,

You know how cationary I have been regarding Lithium based electrical systems onboard an Amel. I had one client who had serious issues because the source he used failed to install all needed devices and failed to correctly setup the devices installed.

BUT, as technology evolves, so should opinions.

Although I am proceeding cautiously, I am currently working with several recommended marine power supply companies that not only supply lithium-ion batteries, but also supply all  the other devices, which must be changed in an Amel, coupled with expert support. One of these is located in Europe another in the USA, and the third in the Caribbean. 

My hope is to within 30 days have a basic package assorted and spect'd and to have optional add-ons like different sized Victron charger/inverters and possibly electric cooking devices. The future is exciting.

When the above sourcing and specifications project is completed, I will release the package here on the AYOG. I will also separately notify my Amel Yacht School clients via email of preferential ordering and support.

I want to especially thank Scott Nguyen, Amel 54 TENGAH Hull#69, for the research he shared with me 3 months ago.

Best,

CW Bill Rouse
720 Winnie St
Galveston Island, TX 77550
+1(832) 380-4970



On Tue, Aug 13, 2019 at 12:31 PM ofer magen <ofermagen@...> wrote:
Hi Joerg, 
Can you please send a photo of the installation of the super wind? 
Thanks, 

Ofer Magen
Alba A54 160 
Datcha area Turkey 

Re: Amel is going lithium

ofer magen
 

Hi Joerg, 
Can you please send a photo of the installation of the super wind? 
Thanks, 

Ofer Magen
Alba A54 160 
Datcha area Turkey 

Re: B&G issues

Paul Brown
 

Oliver, I suggest you try the calibration and parameters prior to any replacements or cleaning as my problem was similar to your issue 

Paul 


On 13 Aug 2019, at 7:22 pm, Jose Venegas via Groups.Io <josegvenegas@...> wrote:

Oliver,
I had a similar problem with the boat speed reading and changed the sensors (not an easy thing to do)  Unfortunately the reading was still 0.  I then open the box and cleaned the contacts between the different components and it came back to life.  It is possible that that was the original problem but I had already changed the sensors.  
As for the wind speed indicator, I have some times a problem with it but it usually comes back after I do a system test.  Clearly, age has its consequences.

Jose Venegas
Ipanema SM2K 278

Re: B&G issues

Jose Venegas
 

Oliver,
I had a similar problem with the boat speed reading and changed the sensors (not an easy thing to do)  Unfortunately the reading was still 0.  I then open the box and cleaned the contacts between the different components and it came back to life.  It is possible that that was the original problem but I had already changed the sensors.  
As for the wind speed indicator, I have some times a problem with it but it usually comes back after I do a system test.  Clearly, age has its consequences.

Jose Venegas
Ipanema SM2K 278

Re: B&G issues

Paul Brown
 

Thank you again Bill for the kind assistance, this document helps and I will check and calibrate according, you are most kind

Regards Paul 


On 13 Aug 2019, at 6:11 pm, Paul Brown via Groups.Io <feeder.brown@...> wrote:

Sorry Oliver I am not sure but you should be able to down load from the internet, I have the FURUNO H3000 and found it on the internet...

It is fairly simple if you get to the calibration page under set up but the manual should assist more I expect 

Paul 55#17


On 13 Aug 2019, at 5:30 pm, Oliver Henrichsen, SV Vela Nautica <oliver.henrichsen@...> wrote:

Paul,

Where to find the manual for this sensor setup?

Oliver A54#39

Sent from my Huawei Mobile


-------- Original Message --------
Subject: Re: [AmelYachtOwners] B&G issues
From: Paul Brown
To: main@amelyachtowners.groups.io
CC:


Bill, it worked fine all last season but when i commenced sailing this season the paddle wheel was not functioning due to barnacles so I replaced it and it stated STW off, then you pointed me to calibration and then I found SOG was switched off, I switched it on on STW and TW and AW all worked fine.

Regards Paul 


On 13 Aug 2019, at 4:02 pm, CW Bill Rouse <brouse@...> wrote:

Paul,

Your 54 didn't come with a Paddlewheel. Probably when it was added, parameters were not set...my guess.

Your 54 came with Sonic Speed. 

On Tue, Aug 13, 2019, 8:56 AM Paul Brown <feeder.brown@...> wrote:
Hi Bill, my issue was similar except my paddle wheel and sensor was ok accept the parameter associated to the sow was not activated in the H300 display, this then gave me SOW and correct TW and AW

Regards Paul 55#17


On 13 Aug 2019, at 3:34 pm, CW Bill Rouse <brouse@...> wrote:

As you may know, there are only a few values displayed on the B&G Hydra (2000-5000) that are actual. They are AWS, AWA, SOW, and Depth. All of the other values, like True Wind Angle, are calculated by the Hydra, usually using all of the actual values.

If your Speed Over Water (sonic speed or paddlewheel speed) is not working...or any of the other values, the calculated values will not be accurate.

Your issue is that the Sonic Speed is NOT working and the SOW value is not present in the calculation. You need to repair Sonic Speed, which is likely caused by sensors over 10 years old, add a B&G paddlewheel thru-hull, or something else. Check with a B&G rep for all of your options.

Best,

CW Bill Rouse
720 Winnie St
Galveston Island, TX 77550
+1(832) 380-4970



On Tue, Aug 13, 2019 at 7:14 AM Paul Brown <feeder.brown@...> wrote:
Have you tried entering into Menu and then setup and then calibrate and the entering a source? I’d had the same issue I think and found a source was not assigned such as SOG or similar 

Regards Paul- Fortuna II 55#17


On 13 Aug 2019, at 1:23 pm, Oliver Henrichsen, SV Vela Nautica <oliver.henrichsen@...> wrote:

Hello,

I got 2 issues with my B&G H2000:
1. The magnified Wind shows wrong values. It comes from extension processor. We replaced the instrument but still the same.

2. We stored on land for 12 month and did a refit.
When we launched the boat the boat speed through water does not show anything anymore.

Any help apreciated.

Oliver from Vela Nautica
A54 #39
Portugal

Sent from my Huawei Mobile


-------- Original Message --------
Subject: Re: [AmelYachtOwners] B&G issues
From: Paul Brown
To: main@amelyachtowners.groups.io
CC:


Thanks Joerg 

I have found the issue, the SOG was not activated in the H3000 set up. All is ok now, but it will improve more once I calabrate all parameters 

Thanks Paul 


On 28 Jul 2019, at 10:19 am, Joerg Esdorn via Groups.Io <jhe1313@...> wrote:

Paul, i, too, have had a failure of the sonic speed transducer but the new one - a much revised model Airmar I’m told - has been working flawlessly for 2 years.  If you do not have a BSP reading, you should check what the source of BSP is in the Settings Menu, likely under „system“  If it is the Airmar transducer, you should switch it to the paddle wheel (which is part of the depth and sea temp transducer, which is likely a dst200) and see whether you have BSP.   If you do, replace the sonic speed.  I would contact Stéphane at Pochon for this.  He may be able to get you a new one for free because the old one had known problems, but at least he will be able to tell you which type to get.  I’m not on the boat but can give you that info in late August if you still need it.   If you don’t see BSP with the paddle wheel either, you should check the other settings. Again, I can help in late August. 

You need BSP (or better yet, the drift corrected STW) to calculate the true wind direction and speed that you are seeing on the water - ie the wind speed and direction you need to make decisions whether to tack or gybe, for example, or to calibrate your wind instruments.  You could use SOG, but then you are calculating the TWD and TWS without any current effect and since the boat is sailing in the current, this will give you wrong info.    Even in the Med, current can make a significant difference.  

Joerg Esdorn 
A55 #53
Kincsem

Re: B&G issues

Paul Brown
 

Sorry Oliver I am not sure but you should be able to down load from the internet, I have the FURUNO H3000 and found it on the internet...

It is fairly simple if you get to the calibration page under set up but the manual should assist more I expect 

Paul 55#17


On 13 Aug 2019, at 5:30 pm, Oliver Henrichsen, SV Vela Nautica <oliver.henrichsen@...> wrote:

Paul,

Where to find the manual for this sensor setup?

Oliver A54#39

Sent from my Huawei Mobile


-------- Original Message --------
Subject: Re: [AmelYachtOwners] B&G issues
From: Paul Brown
To: main@amelyachtowners.groups.io
CC:


Bill, it worked fine all last season but when i commenced sailing this season the paddle wheel was not functioning due to barnacles so I replaced it and it stated STW off, then you pointed me to calibration and then I found SOG was switched off, I switched it on on STW and TW and AW all worked fine.

Regards Paul 


On 13 Aug 2019, at 4:02 pm, CW Bill Rouse <brouse@...> wrote:

Paul,

Your 54 didn't come with a Paddlewheel. Probably when it was added, parameters were not set...my guess.

Your 54 came with Sonic Speed. 

On Tue, Aug 13, 2019, 8:56 AM Paul Brown <feeder.brown@...> wrote:
Hi Bill, my issue was similar except my paddle wheel and sensor was ok accept the parameter associated to the sow was not activated in the H300 display, this then gave me SOW and correct TW and AW

Regards Paul 55#17


On 13 Aug 2019, at 3:34 pm, CW Bill Rouse <brouse@...> wrote:

As you may know, there are only a few values displayed on the B&G Hydra (2000-5000) that are actual. They are AWS, AWA, SOW, and Depth. All of the other values, like True Wind Angle, are calculated by the Hydra, usually using all of the actual values.

If your Speed Over Water (sonic speed or paddlewheel speed) is not working...or any of the other values, the calculated values will not be accurate.

Your issue is that the Sonic Speed is NOT working and the SOW value is not present in the calculation. You need to repair Sonic Speed, which is likely caused by sensors over 10 years old, add a B&G paddlewheel thru-hull, or something else. Check with a B&G rep for all of your options.

Best,

CW Bill Rouse
720 Winnie St
Galveston Island, TX 77550
+1(832) 380-4970



On Tue, Aug 13, 2019 at 7:14 AM Paul Brown <feeder.brown@...> wrote:
Have you tried entering into Menu and then setup and then calibrate and the entering a source? I’d had the same issue I think and found a source was not assigned such as SOG or similar 

Regards Paul- Fortuna II 55#17


On 13 Aug 2019, at 1:23 pm, Oliver Henrichsen, SV Vela Nautica <oliver.henrichsen@...> wrote:

Hello,

I got 2 issues with my B&G H2000:
1. The magnified Wind shows wrong values. It comes from extension processor. We replaced the instrument but still the same.

2. We stored on land for 12 month and did a refit.
When we launched the boat the boat speed through water does not show anything anymore.

Any help apreciated.

Oliver from Vela Nautica
A54 #39
Portugal

Sent from my Huawei Mobile


-------- Original Message --------
Subject: Re: [AmelYachtOwners] B&G issues
From: Paul Brown
To: main@amelyachtowners.groups.io
CC:


Thanks Joerg 

I have found the issue, the SOG was not activated in the H3000 set up. All is ok now, but it will improve more once I calabrate all parameters 

Thanks Paul 


On 28 Jul 2019, at 10:19 am, Joerg Esdorn via Groups.Io <jhe1313@...> wrote:

Paul, i, too, have had a failure of the sonic speed transducer but the new one - a much revised model Airmar I’m told - has been working flawlessly for 2 years.  If you do not have a BSP reading, you should check what the source of BSP is in the Settings Menu, likely under „system“  If it is the Airmar transducer, you should switch it to the paddle wheel (which is part of the depth and sea temp transducer, which is likely a dst200) and see whether you have BSP.   If you do, replace the sonic speed.  I would contact Stéphane at Pochon for this.  He may be able to get you a new one for free because the old one had known problems, but at least he will be able to tell you which type to get.  I’m not on the boat but can give you that info in late August if you still need it.   If you don’t see BSP with the paddle wheel either, you should check the other settings. Again, I can help in late August. 

You need BSP (or better yet, the drift corrected STW) to calculate the true wind direction and speed that you are seeing on the water - ie the wind speed and direction you need to make decisions whether to tack or gybe, for example, or to calibrate your wind instruments.  You could use SOG, but then you are calculating the TWD and TWS without any current effect and since the boat is sailing in the current, this will give you wrong info.    Even in the Med, current can make a significant difference.  

Joerg Esdorn 
A55 #53
Kincsem

Re: Maramu locker door mishap

Wade Shikoski
 

Rainer is correct.
on the 83 maramu  the slider rails are both glued and finish nailed to the facing which is 8 mm veneered ply. Dont try to remove the rails or you will deface the laminate..... 
on the 83 as rainer stated there are small rubber hose in the slot of the runner. You must remove the rubber hose then carefully lift the sliding door out. then there are 2 screws on the back of the sliding door to remove the handle. 
best of luck. 
Ask me how I know.. I learned the hard way.. 

Re: Nikimat

jlm@jlmertz.fr
 

Thank'you

JL Mertz


Le 13/08/2019 à 12:50, Annsofie & Jonas Svanberg a écrit :
Are you asking for the boat or for Alexandre?

Ladt I read from Alexandre was on the 11 August then he was in Curitiba, Brazil.

The boat might still be on St Martin

Regards
Ann-Sofie
S/Y Lady Annila, SM232, 1998


Skickat från min iPhone

13 aug. 2019 kl. 12:18 skrev "jlm@..." <jlm@...>:

Can anyone give me the coordinates of NIKIMAT?
Merci
Jean Luc MERTZ
On CottonBay

Garanti sans virus. www.avast.com

Re: B&G issues

 

Maybe some of this will help:

image.png
image.png
There is an adjustment to the B&G Sonic Speed Processor. See knob in above photo and attached.

Best,

CW Bill Rouse
720 Winnie St
Galveston Island, TX 77550
+1(832) 380-4970



On Tue, Aug 13, 2019 at 10:30 AM Oliver Henrichsen, SV Vela Nautica <oliver.henrichsen@...> wrote:
Paul,

Where to find the manual for this sensor setup?

Oliver A54#39

Sent from my Huawei Mobile


-------- Original Message --------
Subject: Re: [AmelYachtOwners] B&G issues
From: Paul Brown
To: main@amelyachtowners.groups.io
CC:


Bill, it worked fine all last season but when i commenced sailing this season the paddle wheel was not functioning due to barnacles so I replaced it and it stated STW off, then you pointed me to calibration and then I found SOG was switched off, I switched it on on STW and TW and AW all worked fine.

Regards Paul 


On 13 Aug 2019, at 4:02 pm, CW Bill Rouse <brouse@...> wrote:

Paul,

Your 54 didn't come with a Paddlewheel. Probably when it was added, parameters were not set...my guess.

Your 54 came with Sonic Speed. 

On Tue, Aug 13, 2019, 8:56 AM Paul Brown <feeder.brown@...> wrote:
Hi Bill, my issue was similar except my paddle wheel and sensor was ok accept the parameter associated to the sow was not activated in the H300 display, this then gave me SOW and correct TW and AW

Regards Paul 55#17


On 13 Aug 2019, at 3:34 pm, CW Bill Rouse <brouse@...> wrote:

As you may know, there are only a few values displayed on the B&G Hydra (2000-5000) that are actual. They are AWS, AWA, SOW, and Depth. All of the other values, like True Wind Angle, are calculated by the Hydra, usually using all of the actual values.

If your Speed Over Water (sonic speed or paddlewheel speed) is not working...or any of the other values, the calculated values will not be accurate.

Your issue is that the Sonic Speed is NOT working and the SOW value is not present in the calculation. You need to repair Sonic Speed, which is likely caused by sensors over 10 years old, add a B&G paddlewheel thru-hull, or something else. Check with a B&G rep for all of your options.

Best,

CW Bill Rouse
720 Winnie St
Galveston Island, TX 77550
+1(832) 380-4970



On Tue, Aug 13, 2019 at 7:14 AM Paul Brown <feeder.brown@...> wrote:
Have you tried entering into Menu and then setup and then calibrate and the entering a source? I’d had the same issue I think and found a source was not assigned such as SOG or similar 

Regards Paul- Fortuna II 55#17


On 13 Aug 2019, at 1:23 pm, Oliver Henrichsen, SV Vela Nautica <oliver.henrichsen@...> wrote:

Hello,

I got 2 issues with my B&G H2000:
1. The magnified Wind shows wrong values. It comes from extension processor. We replaced the instrument but still the same.

2. We stored on land for 12 month and did a refit.
When we launched the boat the boat speed through water does not show anything anymore.

Any help apreciated.

Oliver from Vela Nautica
A54 #39
Portugal

Sent from my Huawei Mobile


-------- Original Message --------
Subject: Re: [AmelYachtOwners] B&G issues
From: Paul Brown
To: main@amelyachtowners.groups.io
CC:


Thanks Joerg 

I have found the issue, the SOG was not activated in the H3000 set up. All is ok now, but it will improve more once I calabrate all parameters 

Thanks Paul 


On 28 Jul 2019, at 10:19 am, Joerg Esdorn via Groups.Io <jhe1313@...> wrote:

Paul, i, too, have had a failure of the sonic speed transducer but the new one - a much revised model Airmar I’m told - has been working flawlessly for 2 years.  If you do not have a BSP reading, you should check what the source of BSP is in the Settings Menu, likely under „system“  If it is the Airmar transducer, you should switch it to the paddle wheel (which is part of the depth and sea temp transducer, which is likely a dst200) and see whether you have BSP.   If you do, replace the sonic speed.  I would contact Stéphane at Pochon for this.  He may be able to get you a new one for free because the old one had known problems, but at least he will be able to tell you which type to get.  I’m not on the boat but can give you that info in late August if you still need it.   If you don’t see BSP with the paddle wheel either, you should check the other settings. Again, I can help in late August. 

You need BSP (or better yet, the drift corrected STW) to calculate the true wind direction and speed that you are seeing on the water - ie the wind speed and direction you need to make decisions whether to tack or gybe, for example, or to calibrate your wind instruments.  You could use SOG, but then you are calculating the TWD and TWS without any current effect and since the boat is sailing in the current, this will give you wrong info.    Even in the Med, current can make a significant difference.  

Joerg Esdorn 
A55 #53
Kincsem

Re: B&G issues

Oliver Henrichsen, SV Vela Nautica
 

Paul,

Where to find the manual for this sensor setup?

Oliver A54#39

Sent from my Huawei Mobile


-------- Original Message --------
Subject: Re: [AmelYachtOwners] B&G issues
From: Paul Brown
To: main@amelyachtowners.groups.io
CC:


Bill, it worked fine all last season but when i commenced sailing this season the paddle wheel was not functioning due to barnacles so I replaced it and it stated STW off, then you pointed me to calibration and then I found SOG was switched off, I switched it on on STW and TW and AW all worked fine.

Regards Paul 


On 13 Aug 2019, at 4:02 pm, CW Bill Rouse <brouse@...> wrote:

Paul,

Your 54 didn't come with a Paddlewheel. Probably when it was added, parameters were not set...my guess.

Your 54 came with Sonic Speed. 

On Tue, Aug 13, 2019, 8:56 AM Paul Brown <feeder.brown@...> wrote:
Hi Bill, my issue was similar except my paddle wheel and sensor was ok accept the parameter associated to the sow was not activated in the H300 display, this then gave me SOW and correct TW and AW

Regards Paul 55#17


On 13 Aug 2019, at 3:34 pm, CW Bill Rouse <brouse@...> wrote:

As you may know, there are only a few values displayed on the B&G Hydra (2000-5000) that are actual. They are AWS, AWA, SOW, and Depth. All of the other values, like True Wind Angle, are calculated by the Hydra, usually using all of the actual values.

If your Speed Over Water (sonic speed or paddlewheel speed) is not working...or any of the other values, the calculated values will not be accurate.

Your issue is that the Sonic Speed is NOT working and the SOW value is not present in the calculation. You need to repair Sonic Speed, which is likely caused by sensors over 10 years old, add a B&G paddlewheel thru-hull, or something else. Check with a B&G rep for all of your options.

Best,

CW Bill Rouse
720 Winnie St
Galveston Island, TX 77550
+1(832) 380-4970



On Tue, Aug 13, 2019 at 7:14 AM Paul Brown <feeder.brown@...> wrote:
Have you tried entering into Menu and then setup and then calibrate and the entering a source? I’d had the same issue I think and found a source was not assigned such as SOG or similar 

Regards Paul- Fortuna II 55#17


On 13 Aug 2019, at 1:23 pm, Oliver Henrichsen, SV Vela Nautica <oliver.henrichsen@...> wrote:

Hello,

I got 2 issues with my B&G H2000:
1. The magnified Wind shows wrong values. It comes from extension processor. We replaced the instrument but still the same.

2. We stored on land for 12 month and did a refit.
When we launched the boat the boat speed through water does not show anything anymore.

Any help apreciated.

Oliver from Vela Nautica
A54 #39
Portugal

Sent from my Huawei Mobile


-------- Original Message --------
Subject: Re: [AmelYachtOwners] B&G issues
From: Paul Brown
To: main@amelyachtowners.groups.io
CC:


Thanks Joerg 

I have found the issue, the SOG was not activated in the H3000 set up. All is ok now, but it will improve more once I calabrate all parameters 

Thanks Paul 


On 28 Jul 2019, at 10:19 am, Joerg Esdorn via Groups.Io <jhe1313@...> wrote:

Paul, i, too, have had a failure of the sonic speed transducer but the new one - a much revised model Airmar I’m told - has been working flawlessly for 2 years.  If you do not have a BSP reading, you should check what the source of BSP is in the Settings Menu, likely under „system“  If it is the Airmar transducer, you should switch it to the paddle wheel (which is part of the depth and sea temp transducer, which is likely a dst200) and see whether you have BSP.   If you do, replace the sonic speed.  I would contact Stéphane at Pochon for this.  He may be able to get you a new one for free because the old one had known problems, but at least he will be able to tell you which type to get.  I’m not on the boat but can give you that info in late August if you still need it.   If you don’t see BSP with the paddle wheel either, you should check the other settings. Again, I can help in late August. 

You need BSP (or better yet, the drift corrected STW) to calculate the true wind direction and speed that you are seeing on the water - ie the wind speed and direction you need to make decisions whether to tack or gybe, for example, or to calibrate your wind instruments.  You could use SOG, but then you are calculating the TWD and TWS without any current effect and since the boat is sailing in the current, this will give you wrong info.    Even in the Med, current can make a significant difference.  

Joerg Esdorn 
A55 #53
Kincsem

Re: B&G Hydra / Furuno System For Sale

Rudolf Waldispuehl
 

Hi everybody

If someone is still interested in Hydra2000 or Furuno Equipment removed from an Amel54 (2007).
- B&G Hydra2000 & Hydra Instruments,  - B&G Processor, 
- Furuno NAVnet Chart-Ploter, Furuno AIS FA30 incl. Lorenz VHF Antenna Spliter, Furuno Network Sounder ETR-6/10N, Furuno Heading Sensor, 

Please drop me a E-mail on ruedi (at) waldispuehl (dot). I’ll send you pictures so you can see the details and make an offer.
Ruedi

"SY WASABI"
Amel 54. #55
MMSI: 269322000  
Call Sign: HBY3811

Von: "main@AmelYachtOwners.groups.io" <main@AmelYachtOwners.groups.io> on behalf of Seckin Barlas <seckinbar@...>
Antworten an: "main@AmelYachtOwners.groups.io" <main@AmelYachtOwners.groups.io>
Datum: Dienstag, 6. August 2019 um 10:19
An: "main@AmelYachtOwners.groups.io" <main@AmelYachtOwners.groups.io>
Betreff: Re: [AmelYachtOwners] B & G Hydra System For Sale

Hi Elaine;

I would be interested in BG hydra system.
Can you pleae give me info about the price location…etc

Seckin 
SY HAYAT 
SM76

On 3 Aug 2019, at 06:40, Elaine Leishman via Groups.Io <leishman.elaine@...> wrote:

Selling B & G hydra system as removed from 1999 Super Maramu.  Working, except for a fault with the wind transducer.  Sonic speed sensors are brand new, never installed.  Will package and post worldwide.  Contact Elaine via the group.  We also have a lot of spare parts for the Volvo Penta engine and the Onan genset.
Elaine
SM 251 Nebo

Re: B&G issues

Paul Brown
 

Bill, it worked fine all last season but when i commenced sailing this season the paddle wheel was not functioning due to barnacles so I replaced it and it stated STW off, then you pointed me to calibration and then I found SOG was switched off, I switched it on on STW and TW and AW all worked fine.

Regards Paul 


On 13 Aug 2019, at 4:02 pm, CW Bill Rouse <brouse@...> wrote:

Paul,

Your 54 didn't come with a Paddlewheel. Probably when it was added, parameters were not set...my guess.

Your 54 came with Sonic Speed. 

On Tue, Aug 13, 2019, 8:56 AM Paul Brown <feeder.brown@...> wrote:
Hi Bill, my issue was similar except my paddle wheel and sensor was ok accept the parameter associated to the sow was not activated in the H300 display, this then gave me SOW and correct TW and AW

Regards Paul 55#17


On 13 Aug 2019, at 3:34 pm, CW Bill Rouse <brouse@...> wrote:

As you may know, there are only a few values displayed on the B&G Hydra (2000-5000) that are actual. They are AWS, AWA, SOW, and Depth. All of the other values, like True Wind Angle, are calculated by the Hydra, usually using all of the actual values.

If your Speed Over Water (sonic speed or paddlewheel speed) is not working...or any of the other values, the calculated values will not be accurate.

Your issue is that the Sonic Speed is NOT working and the SOW value is not present in the calculation. You need to repair Sonic Speed, which is likely caused by sensors over 10 years old, add a B&G paddlewheel thru-hull, or something else. Check with a B&G rep for all of your options.

Best,

CW Bill Rouse
720 Winnie St
Galveston Island, TX 77550
+1(832) 380-4970



On Tue, Aug 13, 2019 at 7:14 AM Paul Brown <feeder.brown@...> wrote:
Have you tried entering into Menu and then setup and then calibrate and the entering a source? I’d had the same issue I think and found a source was not assigned such as SOG or similar 

Regards Paul- Fortuna II 55#17


On 13 Aug 2019, at 1:23 pm, Oliver Henrichsen, SV Vela Nautica <oliver.henrichsen@...> wrote:

Hello,

I got 2 issues with my B&G H2000:
1. The magnified Wind shows wrong values. It comes from extension processor. We replaced the instrument but still the same.

2. We stored on land for 12 month and did a refit.
When we launched the boat the boat speed through water does not show anything anymore.

Any help apreciated.

Oliver from Vela Nautica
A54 #39
Portugal

Sent from my Huawei Mobile


-------- Original Message --------
Subject: Re: [AmelYachtOwners] B&G issues
From: Paul Brown
To: main@amelyachtowners.groups.io
CC:


Thanks Joerg 

I have found the issue, the SOG was not activated in the H3000 set up. All is ok now, but it will improve more once I calabrate all parameters 

Thanks Paul 


On 28 Jul 2019, at 10:19 am, Joerg Esdorn via Groups.Io <jhe1313@...> wrote:

Paul, i, too, have had a failure of the sonic speed transducer but the new one - a much revised model Airmar I’m told - has been working flawlessly for 2 years.  If you do not have a BSP reading, you should check what the source of BSP is in the Settings Menu, likely under „system“  If it is the Airmar transducer, you should switch it to the paddle wheel (which is part of the depth and sea temp transducer, which is likely a dst200) and see whether you have BSP.   If you do, replace the sonic speed.  I would contact Stéphane at Pochon for this.  He may be able to get you a new one for free because the old one had known problems, but at least he will be able to tell you which type to get.  I’m not on the boat but can give you that info in late August if you still need it.   If you don’t see BSP with the paddle wheel either, you should check the other settings. Again, I can help in late August. 

You need BSP (or better yet, the drift corrected STW) to calculate the true wind direction and speed that you are seeing on the water - ie the wind speed and direction you need to make decisions whether to tack or gybe, for example, or to calibrate your wind instruments.  You could use SOG, but then you are calculating the TWD and TWS without any current effect and since the boat is sailing in the current, this will give you wrong info.    Even in the Med, current can make a significant difference.  

Joerg Esdorn 
A55 #53
Kincsem

Re: Amel is going lithium

Paul Brown
 

Hi Joerg 

What is the general amps produced in various winds?

Regards Paul 55#17


On 13 Aug 2019, at 4:19 pm, Joerg Esdorn via Groups.Io <jhe1313@...> wrote:

I have a Superwind half way up the mizzen mast and it is completely silent.  I have a special connector between the mast bracket and the generator which makes the unit sit and rotate on a plastic plate, rather than metal, and is supposed to eliminate any resonance.   It's been working.  It's been in 45 knots plus apparent several times without any problem.  This is the only wind generator which feathers the blades mechanically when the wind gets up too much, like a full sized professional unit.   You can also short it out electrically in high winds, reducing the wind pressure on the mast.  

Joerg Esdorn
A55 Kincsem
Almerimar, Spain

Re: B&G issues

Oliver Henrichsen, SV Vela Nautica
 

Hi,

I got a sonic speed sensor and it was working before.
Magnified Wind did not work since I got the boat.

Where do I find a manual for sensor setup in Menue to verify the setup?

Hot to test a sonic speed sensor?

Oliver from Vela Nautica
A54#39
Portugal

Sent from my Huawei Mobile


-------- Original Message --------
Subject: Re: [AmelYachtOwners] B&G issues
From: CW Bill Rouse
To: main@amelyachtowners.groups.io
CC:


Paul,

Your 54 didn't come with a Paddlewheel. Probably when it was added, parameters were not set...my guess.

Your 54 came with Sonic Speed. 

On Tue, Aug 13, 2019, 8:56 AM Paul Brown <feeder.brown@...> wrote:
Hi Bill, my issue was similar except my paddle wheel and sensor was ok accept the parameter associated to the sow was not activated in the H300 display, this then gave me SOW and correct TW and AW

Regards Paul 55#17


On 13 Aug 2019, at 3:34 pm, CW Bill Rouse <brouse@...> wrote:

As you may know, there are only a few values displayed on the B&G Hydra (2000-5000) that are actual. They are AWS, AWA, SOW, and Depth. All of the other values, like True Wind Angle, are calculated by the Hydra, usually using all of the actual values.

If your Speed Over Water (sonic speed or paddlewheel speed) is not working...or any of the other values, the calculated values will not be accurate.

Your issue is that the Sonic Speed is NOT working and the SOW value is not present in the calculation. You need to repair Sonic Speed, which is likely caused by sensors over 10 years old, add a B&G paddlewheel thru-hull, or something else. Check with a B&G rep for all of your options.

Best,

CW Bill Rouse
720 Winnie St
Galveston Island, TX 77550
+1(832) 380-4970



On Tue, Aug 13, 2019 at 7:14 AM Paul Brown <feeder.brown@...> wrote:
Have you tried entering into Menu and then setup and then calibrate and the entering a source? I’d had the same issue I think and found a source was not assigned such as SOG or similar 

Regards Paul- Fortuna II 55#17


On 13 Aug 2019, at 1:23 pm, Oliver Henrichsen, SV Vela Nautica <oliver.henrichsen@...> wrote:

Hello,

I got 2 issues with my B&G H2000:
1. The magnified Wind shows wrong values. It comes from extension processor. We replaced the instrument but still the same.

2. We stored on land for 12 month and did a refit.
When we launched the boat the boat speed through water does not show anything anymore.

Any help apreciated.

Oliver from Vela Nautica
A54 #39
Portugal

Sent from my Huawei Mobile


-------- Original Message --------
Subject: Re: [AmelYachtOwners] B&G issues
From: Paul Brown
To: main@amelyachtowners.groups.io
CC:


Thanks Joerg 

I have found the issue, the SOG was not activated in the H3000 set up. All is ok now, but it will improve more once I calabrate all parameters 

Thanks Paul 


On 28 Jul 2019, at 10:19 am, Joerg Esdorn via Groups.Io <jhe1313@...> wrote:

Paul, i, too, have had a failure of the sonic speed transducer but the new one - a much revised model Airmar I’m told - has been working flawlessly for 2 years.  If you do not have a BSP reading, you should check what the source of BSP is in the Settings Menu, likely under „system“  If it is the Airmar transducer, you should switch it to the paddle wheel (which is part of the depth and sea temp transducer, which is likely a dst200) and see whether you have BSP.   If you do, replace the sonic speed.  I would contact Stéphane at Pochon for this.  He may be able to get you a new one for free because the old one had known problems, but at least he will be able to tell you which type to get.  I’m not on the boat but can give you that info in late August if you still need it.   If you don’t see BSP with the paddle wheel either, you should check the other settings. Again, I can help in late August. 

You need BSP (or better yet, the drift corrected STW) to calculate the true wind direction and speed that you are seeing on the water - ie the wind speed and direction you need to make decisions whether to tack or gybe, for example, or to calibrate your wind instruments.  You could use SOG, but then you are calculating the TWD and TWS without any current effect and since the boat is sailing in the current, this will give you wrong info.    Even in the Med, current can make a significant difference.  

Joerg Esdorn 
A55 #53
Kincsem

Re: Amel is going lithium

Joerg Esdorn
 

I have a Superwind half way up the mizzen mast and it is completely silent.  I have a special connector between the mast bracket and the generator which makes the unit sit and rotate on a plastic plate, rather than metal, and is supposed to eliminate any resonance.   It's been working.  It's been in 45 knots plus apparent several times without any problem.  This is the only wind generator which feathers the blades mechanically when the wind gets up too much, like a full sized professional unit.   You can also short it out electrically in high winds, reducing the wind pressure on the mast.  

Joerg Esdorn
A55 Kincsem
Almerimar, Spain